VÅRT SAMFUNNSOPPDRAG I STRATEGIEN VÅR
Vi bidrar til bedre oppvekstsvilkår for barn og unge gjennom å bekjempe utenforskap, skape en positiv identitet, legge til rette for både fysisk fostring, kulturelle utrykk, støtte til innlæring av nye ferdigheter og andre forhold som skaper en positiv identitet for våre medlemmer og brukere.
Vi tilbyr tjenester til personer med spesielle behov gjennom skreddersydde tjenester som ivaretar både behov for aktivitet og sosial trening på klubben og faglig drevet døgnomsorg i egen leilighet.
Vi bidrar til et godt, aktivt og trygt nærmiljø gjennom fokus på høy kvalitet på de ulike tilbudene, gjennom bredde i tilbudene både når det gjelder målgrupper og type aktiviteter. Vi ønsker å være et levende kulturhus for våre kjernebrukere og beboerne. For å oppnå dette skal vi samarbeide med andre deler av nærmiljøet som borettslag, sameie, beboerforening, skoler, barnehager, bydel, sportsklubb og andre naturlige partnere.
Vi bidrar til demokrati og likestilling og motarbeider alle former for diskriminering gjennom å ha brukermedvirkning i klubbstyret og ansatte representanter i styret. Vi legger vekt på å engasjere brukerne til frivillig innsats og vi har egne tiltak for jenter for å få opp jenteandelen på BUSH.
Vi motvirker utenforskap gjennom å ha en åpen arena hvor inngangsbilletten på 50 kr. per år har stått stille siden 1990. Vi har tilnærmet gratis ferietiltak på ulike feriesteder og hjemme på Åsbråten med allsidige aktiviteter. Vi har engasjerte klubbarbeidere som er rekruttert fra den mangfoldige befolkningen brukerne kommer fra.

Hva kjennetegner oss og omgivelsene våre?
BUSH disponerer 1700 m2 lokaler på Søndre Holmlia gjennom de 6 borettslageierne. Sammen med OBOS og USBL har disse et felles eierskap til BUSH; noe som sikrer tilgang på unike lokaler, en lokal forankring og et fast årlig driftstilskudd. Den sentrale plasseringen og den langvarige tilstedeværelsen, gjør at BUSH har ansatte som har «vokst opp» på klubben. Vi har også lojale rollemodeller som har hatt suksess og som har støttet klubben senere.
BUSH har i snart 30 år, systematisk søkt midler til å bygge opp infrastruktur som klatrevegg, kino, PC-rom, medieverksted, profesjonelt filmutstyr, undervisningsrom og storkjøkken. Det gir unike muligheter for å skape en møteplass som kan konkurrere med de kriminelle miljøene når det gjelder spenning og attraktivitet. 

TRENDER VI MÅ VÆRE FORBEREDT PÅ
FORSKJELLENE I BEFOLKNINGEN ØKER  
Norge blir ofte omtalt som et samfunn med små økonomiske og sosiale forskjeller, men nyere samfunnsforskning viser at forestillingen om den nordiske modellen ikke stemmer med erfaringer og fakta. Trolig har ulikheten i verden aldri vært høyere enn akkurat nå, noe som både er et politisk og et økonomisk problem. Den største norske ulikheten handler om sosial skjevhet i rekrutteringen til høyere utdannelse. Blant barn født i Norge i årene 1955–1979 var det bare 2,7 prosent av dem med de lavest utdannede fedrene som selv fullførte de aller lengste universitets- og høyskoleutdannelsene, mot hele 36,5 prosent av barna til fedre med høyeste utdannelse.
Forskjellene i Norge gjør seg gjeldende på en rekke områder av livet. Mye henger dessverre sammen med foreldres situasjon: hvor godt en gjør det på skolen, hvor mye utdannelse en tar, hva slags jobb en får, hvor mye en tjener selv, hvor sannsynlig det er å havne på trygd, droppe ut av videregående, bli arbeidsløs og bli tenåringsmor øker jo mindre penger foreldrene har. Samtidig vet vi at nær sagt alle sykdommer og helseplager er vanligere i lavinntektsfamilier. Det er antatt at antall barn som vil leve i familier under fattigdomsgrensa vil øke i årene framover og det er stor overrepresentasjon av vedvarende lavinntekt i våre nærmeste omgivelser. Covid 19, inflasjon, energikrise og renteøkning har bare forsterket forskjellene i samfunnet, og vårt nærområde vil sannsynligvis merke ettervirkningene lenge med økt fattigdom, arbeidsløshet og økt polarisering som effekt.
BUSH kan ikke direkte påvirke de sosiale forskjellene, men vi kan redusere betydningen forskjellene får for den enkelte. Vi kan jobbe med å motvirke at økonomi avgjør om man får tilgang på leksehjelp, mulighet til å treffe venner på tross av trangboddhet, varierte ferietilbud, kulturtilbud og skapende aktivitet, mulighet for fysisk utfoldelse, medvirkning, mestring og trening for arbeidslivet. På BUSH finnes rollemodeller for at det er mulig å lykkes med både sport, kultur, skole og arbeid.

ENDRINGSTAKTEN ER ØKENDE 
Endringstakten i Norge er økende og blir ytterligere forsterket under pandemien. Gapet mellom forventninger og tilgjengelige ressurser øker i offentlig sektor. Det er svært mange som konkurrerer om midler, og det er en trend mot kortsiktige prosjektmidler framfor forutsigbare driftsmidler. Bydelen presses til effektivisering, ofte knyttet til kostnadskutt på alt som ikke er lovpålagt. Dette gjør at BUSH hele tiden må gjøre mer enn å gi et godt tilbud for alle brukerne våre. Vi må også følge med på ulike former for finansieringsordninger, følge opp nye krav og standarder som pålegges, forstå behovene til brukerne våre og tenke nytt for å drive nyskapende arbeid under skiftende forutsetninger.
BUSH har vist over flere tiår at organisasjonen har klart å være relevant og nyskapende når det gjelder å bekjempe fattigdom og utenforskap. Gjennom aktiv nettverksbygging og politisk lobbyisme har BUSH bygget opp et senter som savner sidestykke både når det gjelder finansieringsmodell, eierstruktur og fysiske innsatsfaktorer. Framover ønsker BUSH å styrke samarbeidet med bydelen og borettslagene som er eierne våre, og hegne om en eierstruktur som er en unik kombinasjon av privat eierskap og kooperasjon. Vi vil utnytte denne posisjonen til å vise de unike mulighetene som ligger i at klubben indirekte eies av brukerne, og vi ønsker å nå enda bredere ut til lokalmiljøet. Vi ønsker også å utforske nye finansieringsmuligheter som kan gi forutsigbar drift også dersom det blir vanskeligere å få tilgang på offentlige midler og for å kunne nå enda flere naturlige brukergrupper.

SAMFUNNET DIGITALISERES, OG DETTE HAR ØKT UNDER PANDEMIEN 
Digital kompetanse er en av de driverne som bidrar til å øke forskjellene i samfunnet, særlig når arbeidslivet har spurtet den digitale kompetansen under pandemien. Økonomi og foreldres digitale ferdigheter vil kunne forsterke utenforskap, men det er også sånn at yngre mennesker med «medfødte» digitale ferdigheter vil ha et forsprang i et endret arbeidsliv. Det vil derfor være en viktig oppgave for BUSH å bidra til like muligheter for digital utforskning og kompetanse. Vår særlige profil på media, film, design og foto er et unikt utgangspunkt for å hjelpe våre barn og unge til å skaffe seg digital kompetanse som etterspørres i stadig større grad i et digitalisert samfunn. 
Digital kommunikasjon og sosiale medier er en viktig del av barn og unges liv og samhandling. Gjennom digitale medier opplever barn og unge medvirkning gjennom å kunne dele tanker og like eller mislike noe som skjer. Deres meninger kan påvirke opinionen. Ved å bidra til at barn og unge styrker sin kompetanse på bruk av digital kommunikasjon, vil BUSH kunne bidra til økt medvirkning og en kanal til formidling av egen historie.
BUSH ser behovet av å bruke digitale kanaler og ny teknologi for å øke tilgjengeligheten på tjenestene og informere enda bredere om tilbudene våre. 

DET ER HARD KONKURRANSE I MARKEDET 
Mangfoldet av interessegrupper er blitt tydelig i vårt lokalmiljø etter at det er satt søkelys på utfordringene i området og det er vist vilje til å bidra med økonomiske ressurser fra sentralt hold. Det er utvilsomt mange gode formål som konkurrerer om oppmerksomheten, men utfordringen blir å få utnyttet ressursene optimalt og sikre at ulike tilbud er godt koordinert når det gjelder aldersgrupper og aktiviteter.
I en slik konkurransesituasjon er det viktig for BUSH å opprettholde sin unike profil med tydelig forankring i nærmiljøet ved at eiere, styre og ansatte har lokal tilknytning og tilstedeværelsen midt i området vårt. BUSH må bli enda tydeligere på vår identitet som et kraftsenter i nærmiljøet, en brobygger og et bindeledd mellom de offentlige tjenestene, de frivillige og beboerne som både er mottagere av ulike tjenester og skaper et godt nærmiljø. Vi ser behovet for konstruktive samarbeidsrelasjoner, og vil samarbeide der det finnes potensial for å styrke vårt formål.
For vårt senter som både har klubbdrift, døgndrift og prosjektvirksomhet, vil det være nødvendig med tydelig gjennomgang av hvilke ulike tilknytningsformer og gjensidige forpliktelser som finnes mellom BUSH og våre ansatte. Vi ønsker trygge og gode arbeidsforhold, men vi er økonomisk svært avhengig av politiske prosesser, kommunale budsjetter og periodiske tilskudd, og må finne en balanse hvor vi oppnår høy grad av fleksibilitet uten å overforbruke fysiske og menneskelige ressurser

 

VÅRE STRATEGISKE FORTRINN (Innhentet fra eiere, medarbeidere, styret)
Hva er vi gode på?

  • Mangfold og sterk fellesskapsånd; gode krefter som vil noe for nærmiljøet, 
  • Fantastiske omgivelser og nærhet til sjø, skog, lysløyper, bondegård, bygd i byen
  • Ny butikk på torget hvor man kan treffe naboene
  • Kulturell skattekiste, global kompetanse, innovativ tenkning, ressurssterke og nytenkende folk
  • Å få ulike aktører til å dra lasset sammen (borettslag, bydel og politikere fra ulike partier)
  • Å skape spesielle arrangement som gir gode opplevelser (kino, bowling, Rush)
  • Å få barna til å bruke sine ressurser (opptre på Vær Stolt-festivalen, UKM)
  • Å skape unike ferietilbud 
  • Vi evner å skape et trygt miljø ved å grensesette for å unngå mobbing/bråk/uro
  • Vi inkluderer og får med oss ensomme barn og ungdom
  • Vi lager et godt tilbud til personer med spesielle behov
  • Vi har unike ansatte som kjenner oppvekstsvilkårene godt fra egen erfaring og har lokalkunnskap
  • Vi har bred helsefaglig kompetanse på døgndrift; vernepleie, psykologifaglig, sosialfaglig kompetanse
  • Lokalt forankret styre med høy og variert kompetanse 

 

STRATEGISKE MULIGHETER
Hvilke muligheter har vi?

  • BUSH har en unik infrastruktur, det er en høy kvalitet innenfor musikk, film, foto og idrettsutstyr. Utstyret kan brukes til å lage profesjonelle produksjoner. 
  • Kinosal med rom for kinovisninger, konserter, standup, foredrag og lokal møteplass
  • Podcaststudio med mulighet for å produsere for andre, men også å nå ut med et budskap
  • Kafe midt i hjertet av nærmiljøet og med mulighet for matfaglig produksjon
  • Sportsaktiviteter i gymsalen for ulike grupper og klatrevegg, dansestudio og rom for fysisk aktivitet
  • Prosjekt Nærmiljø uten terskler; informasjon, tilgang på offentlige og frivillige tjenester, arbeidstrening for unge voksne på alle våre unike arenaer
  • Mulighet for å generere mye frivillighet på innsats fra oss
  • Mulighet for å samarbeide tett med OsloMet som er flyttet til Holmlia senter

Støttemidler, annen finansiering:                                                                                                              

  • BUSH har i mange år skaffet betydelige prosjektmidler som supplerer våre faste driftsinntekter.  Framover ønsker vi å utforske nye inntekter gjennom å søke sammen med andre organisasjoner og offentlige aktører der det støtter våre målsetninger
  • Vi har helt siden nittitallet en fast finansering gjennom Bufdir til å drive helårs turvirksomhet, både til sjø og til fjells. Dette er kanskje en av våre viktigste tilbud til å bekjempe barnefattigdom. De senere år har vi også fått betydelige tilskudd fra Sparebank- og Gjensidigestiftelsen til øremerkede prosjekter og oppgradering av lokalene våre. Dette samarbeidet håper vi å videreføre.

Nye målgrupper:

  • Barn under omsorg og ettervern i barnevern, unge funksjonshemmede, foreldre til barna på klubben til kulturaktiviteter og kafebesøk, eldre beboere som ønsker å benytte våre tilbud på kafe, kultur og bidra med frivillighet
  • Pedagogisk tilbud i kino/kulturhuset til skoler og barnehager

Ønske om videreutvikling av kompetanse:

  • Digital kompetanse som web, programmering, sosiale medier og mediefag  
  • Fagkompetanse på barn og unge og i forhold til nye målgrupper
  • Matfag, dersom vi skal benytte kafeen i større utstrekning til produksjon

Nettverkskontakter:

  • Sentrale politiske miljøer, media, kjente rollemodeller
  • Søndre Nordstrand bydel, eiere, beboerforening og beboere, frivillige organisasjoner, skoler, barnehager, OsloMet